Informateur Kim Putters ontvangt deze dagen de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer in een poging om weer beweging te krijgen in de formatie. Die is in een impasse beland, nadat de partij NSC van Pieter Omtzigt wegliep bij de gesprekken met PVV, VVD en BBB.

Omtzigt was naar eigen zeggen geschrokken van de financiële situatie bij de overheid en zag geen ruimte voor samenwerking met de PVV van Geert Wilders in een meerderheidskabinet.

Wilders droeg SER-voorzitter Kim Putters half februari voor als nieuwe informateur. Die is, net als zijn voorganger Ronald Plasterk, een PvdA’er. Putters moet gaan kijken naar de vraag “in welke vorm een nieuw kabinet kan worden gevormd dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van 22 november.”

Maar wie is Kim Putters? Business Insider zet 6 dingen die je over hem moet weten op een rij.


1) Hij is een echte ‘polderaar’

Kim Putters is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het ultieme polderorgaan. De uit vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, vakbonden en onafhankelijke deskundigen bestaande SER adviseert de regering en het parlement over het sociaaleconomisch beleid en faciliteert akkoorden en convenanten.

Maar Putters omschrijft zichzelf volgens Het Parool al langer als ‘polderjongen’. Hij gelooft heilig in het overleg tussen de politiek en maatschappelijke organisaties en vindt polderen het beste medicijn om de problemen van de mensen in het land op te lossen.

Putters nam het in het verleden ook al meermaals op voor PVV-stemmers met hun "reële zorgen".


2) Hij trad in 2003 aan als jongste lid van de Eerste Kamer

Kim Putters zat van 2003 tot 2013 voor de PvdA in de Eerste Kamer. Hij was bij zijn aantreden met zijn 31 jaar het jongste lid van de Senaat.

In zijn maidenspeech had hij het al over "dialoog", "integrale beleidsvorming" en "innovatief en creatief leiderschap".

Kim Putters in 2004. Foto: Erik van der Burgt/Hollandse Hoogte/ANP
Kim Putters in 2004. Foto: Erik van der Burgt/Hollandse Hoogte/ANP

In 2011 stelde hij zich kandidaat als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. In de campagne zei hij toen dat "een stem voor een sterke PvdA ook een stem was tegen de rechtse plannen van de regeringscoalitie" en dat de Eerste Kamer "geen plek is voor populisten en schreeuwpolitiek". Maar hij verloor de ledenraadpleging over het lijsttrekkerschap van Marleen Barth.

3) Hij was volgens de Volkskrant in 2019 en 2020 de invloedrijkste Nederlander

De Volkskrant riep Kim Putters in 2019 en 2020 uit tot invloedrijkste Nederlander. Hij was destijds al jarenlang directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, maar ook vicevoorzitter van het Oranjefonds, kroonlid van de SER, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Met al die functies en nevenfuncties stond hij heel dichtbij het kabinetsbeleid. En dat is nu al SER-voorzitter en informateur misschien wel meer dan ooit het geval.

4) Hij is onderscheiden voor zijn inzet voor de scoutingbeweging

Kim Putters is al van kinds af aan betrokken bij de scoutingbeweging en kreeg daar in 2012 het Gouden Waarderingsteken voor van Scouting Nederland.

"Ik heb er zoveel geleerd: verantwoordelijkheid nemen voor dingen, de ruimte krijgen om naar voren te stappen, iets te organiseren, met anderen samen te werken", zei hij daar vorige week over in een interview met het AD. "Ik was een wat teruggetrokken jongetje, maar hier ben ik echt opgeleefd. Ik was thuis of op de scouting. Daar kwam het wel op neer."


5) Hij pleitte al jaren geleden voor 'een nieuw sociaal contract' tussen overheid en burger

Kim Putters pleitte in opiniestukken, lezingen en zijn boek Het einde van de BV Nederland al lang voordat Pieter Omtzigt zijn partij zo noemde voor een 'nieuw sociaal contract' tussen overheid en burger.

Bij zijn afscheid als directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau in 2022 zei hij dat zo'n 'sociaal contract' zou moeten gaan over wat burgers, overheden, bedrijven en instellingen van elkaar mogen verwachten en welke rechten, plichten en vrijheden daarbij horen. "Het sociaal contract is van iedereen, niemand is er alleen de eigenaar van", zei hij daarover "De politiek kan het ons dus ook niet zomaar opleggen. Er is dialoog nodig, samenwerking met burgers en bedrijven."


6) Hij is verknocht aan zijn geboortedorp Hardinxveld-Giessendam

Kim Putters werd in 1973 geboren in het Zuid-Hollandse dorp Hardinxveld-Giessendam en woont daar al zijn hele leven. "De mooiste plek op aarde? Voor mij met al het gevoel dat ik erbij heb zeker", zei hij daar vorige week over in een interview met het AD. "Langs de Merwede is een van de mooiste plekjes waar je kunt zijn."

Kim Putters in 2013 langs de Merwede bij zijn geliefde Hardinxveld-Giessendam. Foto: ANP/Robin Utrecht
Kim Putters in 2013 langs de Merwede bij zijn geliefde Hardinxveld-Giessendam. Foto: ANP/Robin Utrecht

Ondanks dat Hardinxveld-Giessendam middenin de zogeheten 'bible belt' ligt, kreeg hij hele "warme en prettige reacties" toen hij uit de kast kwam als homo. "Mensen geloven dat niet altijd als ik in Den Haag of Amsterdam vertel waar ik vandaan kom. Dan zeggen ze: dat is toch midden in de bible belt, het kan toch niet waar zijn dat jij daar als homo blijft wonen? Nou, dat kan dus heel prima."

LEES OOK: Pieter Omtzigt hint na breuk in formatie op minderheidskabinet, zakenkabinet of extraparlementaire regering – wat is dat eigenlijk?